Blogger tarafından desteklenmektedir.

Moda sektörüne profesyonel bakış açısı: Aslı Özbek

by - 12:34


Moda ile ilgisi bundan 15 yıl önce başlayan ve sonrasında birbirinden farklı alanlarda var olan bir isim Aslı Özbek. Büyüyen ve takipçi kitlesi artan Modakariyeri.com adlı sitenin kurucusu olmasının yanı sıra Satsuma App isimli alışveriş uygulamasının da ortağı. Modaya bakış açısı ve birikimi itibariyle öğrenilenin aksine büyük adımlarla ilerleyen Aslı Özbek'e sizler için merak edilenleri sordum. Güzel bir iletişimin ürünü oldu bu yazı umarım sizler de severek okursunuz. Kendisine bir kez de buradan teşekkür etmek istiyorum. Keyifli okumalar!

(Fotoğraf kaynak: www.modakariyeri.com)

Aslı Özbek'i bize tanıtır mısınız? 
İstanbul doğumluyum. İtalyan lisesinin ardından Bilgi Üniversitesinde İşletme bölümünde okudum. Ardından Floransa’da Polimoda’da moda eğitimi alarak moda sektöründe çalışmaya başladım. Yaklaşık 15 senedir bu sektördeyim. 7 yıl Louis Vuitton'da ve ardından Lanvin Paris’te çalıştıktan sonra şimdi kendi işimin başındayım. Modakariyeri.com’un kurucusu ve yöneticisiyim, Satsuma App’in de Yönetici Ortağıyım. 

      Modayla tanışmanız nasıl oldu?

İstanbul’da Gap’in üretim ofisinde staj yaparken ilk olarak moda sektörüne ilgi duymaya başladım.

İlk profesyonel moda platformu olarak başladığınız Moda Kariyeri'nin kuruluş aşaması nasıl oldu? Vizyonunuz ve amaçlarınız neler? 

Modakariyeri.com bana moda sektöründe kariyer yapmakla ilgili gelen birçok soruya cevap verme isteğimle doğdu. Türkiye’de moda sektörüne yönelik profesyonel içerik eksikliğini düşünerek siteye katkıda bulunan yazarlarla birlikte içerik oluşturmaya başladım. Amacımız hem öğrenciler, hem kurumlar, hem de moda sektöründe çalışan profesyoneller için kaliteli ve profesyonel hayata yönelik içerik, etkinlik ve mentörlük sunmak.

Moda kariyeri bünyesinde kimlerle çalışıyorsunuz? Ekip arkadaşlarınızı seçerken kriterleriniz neler ? 

Şu anda 11 kişi yazılarıyla katkıda bulunuyor. Ekip olarak iki kişiyiz. Eda Binark içerik editörümüz. Benim için ekip arkadaşlarımı seçerken önemli olan modaya bakış açılarının benim vizyonumla uyuyor olması, aynı zamanda araştırmayı seven ve meraklı kişiler olmaları. Bunun dışında ufak bir ekipte uyum çok önemli, biz aile gibi çalışıyoruz. O nedenle uyumlu ve saygı çerçevesi içinde çalışabilmek çok önemli. Girişimci olduğum için, aynı zamanda kurumsal bir işyerinden farklı olarak daha esnek olabilmek ve yaratıcı düşünceyi önemsiyorum.

Türkiye'de ki moda anlayışını nasıl buluyorsunuz? Ülkemizde ki tasarımcıların dünyadaki payı sizce nedir?

Türkiye’de moda anlayışı çoğunlukla giyinmek ve trendler üzerine. Yurtdışındaki gibi moda eleştirmenleri, yazarları, akademik yayınlar ve profesyonel içerik oldukça az. Sektörde kariyer denince akla sadece moda tasarımı geliyor hala. Ülkemizde dünyaya açılan başarılı tasarımcılar var elbet fakat dünyayı tasarımlarıyla etkileyen biri olduğunu düşünmüyorum. Önemli bir isim olarak Rıfat Özbek’i verebilirim. Soyadı benzerliğinden olsa gerek, bugün bile İtalya’da bana  Rıfat Özbek’i tanıyıp tanımadığım sorulur.Rıfat Özbek bence gerçek anlamda tasarım dünyasını etkilemiş tek Türk.  Türk asıllı Erdem Moralıoğlu ve Hüseyin Çağlayan gibi isimler de çok önemli bir etkiye sahipler. 



"Satsuma App" i bizlere anlatabilir misiniz? Diğer uygulamalardan ayrılan yönü nedir? 

Satsuma App ortağı olduğum bir mobil alışveriş uygulaması. Benzerlerinden farkı öncelikle tasarım ve el emeği ürünleri ekseninde olması. Dekorasyon, sanat, moda, kırtasiye ve çocuk kategorilerinde, sadece kadınlara yönelik tasarım ürünleri bulunuyor. Bunun yanında “Sorumlu alışveriş” mottomuz ile satış yapanların aynı zamanda gelirlerinin bir kısmını seçtikleri STK’lara bağışlamalarını sağlıyoruz. 

Moda ile ilgilenenlere veya bu yönde ilerleyeceklere önerileriniz neler? 

Herşeyden önce merak geliyor. Alışılmış yayınların sunduğu bilgilerin ötesine geçerek okumalarını, araştırmalarını, İstanbul’daki Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi gibi yerlerden faydalanarak bilgilenmelerini. Sektörde en çok hangi alanda çalışmak istediklerini anlamak için farklı alanlarda çalışıp staj yapmalarını öneririm. 

Moda kitapları arasında önereceğiniz mutlaka okunmalı dedikleriniz neler? 

Yaklaşık 150 kitaptan oluşan bir moda kitapları koleksiyonum var. Önerilerim için Fashion on Bookshelves isimli blogumu takip edebilirsiniz. 

"Moda sanat mıdır?" sorusuna dair düşünceleriniz neler? 
Modayı sanat yapan ya da yapmayan onu yorumlayan kişidir. Bu nedenle genel bir görüş belirtmek oldukça zor. Yaptıkları koleksiyonlara gerçek sanatçı gibi yaklaşarak hem özgün, hem kavramsal, hem şaşırtıcı, hem el işçiliği odaklı çalışan modacılar olduğu gibi, hızlı moda kavramı içinde markalardan kopya ürünleri piyasaya sunanlar da var. O nedenle modayı sanat olarak görmek için, onu sanat gibi ele alan kişileri takip etmek lazım. 
Zeynep Yağmur ÖNCEL

You May Also Like

0 yorum

Instagram